Ethiopia
O Etiopii se tvrdí, že je místem, kde se zrodila káva. Etiopská příprava kávy má dlouhou tradici spojenou s rituálem, který neodmyslitelně paří ke každodennímu životu místních.
Etiopský terén je členitý a objevují se zde velké rozdíly v nadmořských výškách, což se mimo jiné vyznačuje různými typy klimatu. Zpočátku zde kávovníky rostly divoce v přírodě, později se začaly pěstovat na plantážích či na drobných polích v okolí domu. První vývoz kávy je datován již okolo roku 1600. Uvádí se, že slovo káva je odvozeno od etiopské provincie Kaffa. Dnes je Etiopie velice významným pěstitelem kávových zrn, jež jsou oblíbené po celém světě. Tím se řadí mezi jednoho z hlavních producentů kávy arabika z afrického kontinentu.
Období sklizně je zde od září do listopadu.
Chuť etiopské kávy se vyznačuje svou plností chuti se sladkým nádechem a květinovou vůní. Nevyniká přílišným aroma ani vysokou aciditou a na chuť jí tak přijdou nejen profesionálové v oblasti kávy, ale i nadšení konzumenti.